♥ Толока У Т. Шевченка ✿ܓ / ♥ Forum With T. Shewchenko ✿ܓ 506 дні(в) тому Цитата('5866866','5866866','6','1218')">Повідомити про спам  Тарас Шевченко
★ В Казематі • Моїм соузникам посвящаю
☆ ІІІ
Мені однаково, чи буду Я жить в Україні, чи ні. Чи хтось згадає, чи забуде Мене в снігу на чужині — Однаковісінько мені. В неволі виріс меж чужими, І, неоплаканиј своїми, В неволі, плачучи, умру, І все з собою заберу, Малого сліду не покину На нашіј славніј Україні, На нашіј — не своїј землі. І не пом'яне батько з сином, Не скаже синові: «Молись. Молися, сину: за Вкраїну Јого замучили колись». Мені однаково, чи буде Тој син молитися, чи ні… Та не однаково мені, Як Україну злії люде Присплять, лукаві, і в огні ЇЇ, окраденую, збудять… Ох, не однаково мені.
[Між 17 квітня і 18 травня 1847, С.-Петербурґ]
★ Полякам Ще як були ми козаками, А унії не чуть було, Отам-то весело жилось! Братались з вольними ляхами, Пишались вольними степами, В садах кохалися, цвіли, Неначе лілії, дівчата. Пишалася синами мати, Синами вольними… Росли, Росли сини і веселили Старії скорбнії літа… Аж поки іменем Христа Пријшли ксьондзи і запалили Наш тихиј рај. І розлили Широке море сльоз і крові, А сирот іменем Христовим Замордували, розп'яли… Поникли голови козачі, Неначе стоптана трава. Украјна плаче, стогне-плаче! За головою голова Додолу па́да. Кат лютує, А ксьондз скаженим язиком Кричить: «Te deum! алілуя!..»
Отак-то, ляше, друже, брате! Неситії ксьондзи, магнати Нас порізнили, розвели, А ми б і досі так жили. Подај же руку козакові І серце чистеє подај! І знову іменем Христовим Ми оновим наш тихиј рај.
[Після 22 червня 1847, Орська кріпость — 1850, Оренбурґ]
--- [img]http://s3.postimage.org/10tgm6b9g/My_Signature.jpg
Коментар: 0 Переглядів: 1281 Мітки: father, батько, україна, ukraine, вірші, poems |